Mas Papo

Home - Actief - DDVB - Interview Bernhezer

 

 

Home

Gedichten

Verhalen

Radio

Actief - Agenda

Diversen

Tekst: Frank Zevenbergen
Foto: Kimberley van Nuland

Interview in de "De Bernhezer" van 3 april 2013

Mas Papo heeft nog genoeg te doen.

We zitten hier binnen in een rustig café. Behaaglijk is het. Drinken onze cappuccino. Buiten is het koud. Het is 31 maart en de lente laat nog even op zich wachten. De tafels en stoelen op het terras zijn met een stevige ketting aan elkaar vastgebonden. Tegenover me zit Mas Papo, gemeentedichter tot 21 maart. Op die dag werd hij opgevolgd door Hans Manders.

Hoe is het nu? Hij kijkt me wat onderzoekend aan en antwoordt:

"Ja, wat zal ik zeggen. Een aantal zaken gaat gewoon door, maar het gevoel gemeentedichter te zijn is er af. Het geeft een gevoel van rust. Niet dat de last zwaar was, maar ik was toch de gemeentedichter. Ik hield het plaatselijke nieuws anders in de gaten dan dat ik nu weer doe."

Heb je bereikt wat je voor ogen had? Had je plannen gemaakt?

"Ja. Het is een mooie periode geweest. Vooraf had ik inderdaad enkele plannen op papier gezet. Deze zijn allemaal verwezenlijkt. Een open podium in het bomenpark. De rubriek in deze krant. Die heeft duidelijk vorm gekregen. Blij was ik met al die inzendingen en reacties. Sinds vorig jaar de rubriek ook op WanFM op zaterdagmorgen in het programma ‘Goedemorgen Bernheze’. Daarnaast diverse uitnodigingen om iets voor te dragen of te schrijven. Wat ik ook graag wilde is in contact komen met dichters in de omliggende gemeentes. Dat is ook goed gelukt, ik heb zelfs actief meegedaan aan het uitzoeken van de dichter van Veghel en de benoeming van de dichter van Oss. En natuurlijk de bundel."

Ja, die bundel. Hoe is die tot stand gekomen?

"In mijn plan stond dat ik een bundel wilde maken vergelijkbaar met de bundel 'Dichter op de huid' die een paar jaar geleden uitgegeven is door de Bernhezer KunstKring. In september vorig jaar kwam Mathieu Bosch met de vraag of ik die bundel nog wilde en dat de Bernhezer KunstKring deze wel wilde uitgeven. Nou dat paste precies in het plaatje. Daarnaast stelde hij voor om de Fotoclub Bernheze te betrekken. Ik heb toen met Piet van Helvoort en Wim Roefs samen de gedichten en foto’s tot elkaar gebracht en is de bundel, die prachtig is vormgegeven door Monique van de Ven, uitgegeven. Allemaal van mensen uit Bernheze of uit een van de omliggende gemeentes. Alle gedichten hebben in deze krant gestaan, dat was ook het criterium om in de bundel opgenomen te worden. De langere gedichten van mijzelf komen later nog een keer aan bod. De fotoclub heeft de gedichten naar de leden gestuurd met de opdracht er een passende foto bij te maken. En als je de bundel ziet is dat goed gelukt. Omdat iedereen heeft gedicht waar die op dat moment mee bezig was, heb ik het de titel 'Wat ons bezighield' gegeven. Ik ben erg trots op de bundel."

Hoe vond je de overdracht op 21 maart? Hij begint te lachen.

"Van die avond heb ik erg genoten. Ad van Schijndel en Toon Konings waren uitgenodigd en omdat ik de gemeentedichters van Veghel en Oss goed ken, heb ik die ook gevraagd. Ze hadden zowaar een persoonlijk gedicht gemaakt. Deze staan deze week en vorige week in mijn rubriek in deze krant. En dan Hans natuurlijk als de nieuwe gemeentedichter. Een mooi stel gemeentedichters bij elkaar. De presentatie van de bundel aan Ad Donkers was ook fijn. Uiteindelijk was ik gemeentedichter en is het mooi om iets blijvends aan de gemeente te overhandigen."

Wat ga je nu doen? Kijkt me serieus aan.

"Zoals al gezegd blijf ik de rubriek verzorgen in deze krant. Daarnaast blijf ik ook op zaterdagmorgen op WanFM te beluisteren met de rubriek van de week. Daarnaast schrijf ik tegenwoordig ook veel verhalen. Genoeg te doen dus. En ja, wie schrijft, die blijft".

Frank Zevenbergen

© Copyright Mas Papo